Лекарства

 Лекарствата за лечение на рак се прилагат с химиотерапия.

Lekarstva

Химиотерапията може да бъде разделена на няколко групи на базата на начина на действие на лекарствата, тяхната химична структура и връзката им с друго лекарство. Тъй като някои лекарства действат по повече от един начин, те могат да принадлежат към повече от една група.

Информация за лекарствата са публикувани в  сайта www.medicine.bg.    Необходимо е да напишете името на лекарството в търсачката на сектор ЛЕКАРСТВА и ще получите  листовки  с указания за пациента, цени, производители, лекарствена група и др.

Листовката на пациента можете да си я разпечатате, но за всички странични ефекти се консултирайте с онколог, за да Ви даде ясни указания как да се справите с тях.

Основни  групи лекарства за химиотерапия:

Алкилиращи средства

Алкилиращите средства директно увреждат  ДНК и предотвратяват възпроизвеждането на раковите клетки. Те работят във всички фази на клетъчния цикъл. Алкилиращи средства се използват за лечение на различни видове рак, включително левкемия, лимфом, болест на Ходжкин, множествена миелома и сарком, както и рак на белия дроб, рак на гърдата и яйчниците.

Антиметаболити

Антиметаболитите са клас лекарства, които взаимодействат с ДНК и РНК.  Те обикновено се използват за лечение на левкемии, рак на гърдата, яйчниците  и стомашно-чревния тракт, както и други видове рак.

Противотуморни антибиотици и ензимни препарати

Антитуморните антибиотици са широко използвани за различни видове рак. Страничен ефект от ползването на  тези лекарства е, че  могат трайно да увредят сърцето, ако се прилагат във високи дози.

Митотични инхибитори

Митотичните инхибитори често са растителни алкалоиди и други съединения, получени от природни продукти. Тези лекарства действат по време на М фазата на клетъчния цикъл, но може да увреди клетките във всички фази. Те се използват за лечение на различни видове рак, включително рак на гърдата, белия дроб, миеломи, лимфоми и левкемии. Тези лекарства са известни с потенциал да причинят увреждане на периферните нерви и се прилагат в ограничена доза.

Кортикостероидите

Стероидите са естествените хормони и хормони като лекарства, които са полезни при лечението на някои видове рак (лимфом, левкемия, мултиплен миелом и), както и други заболявания. Когато тези лекарства се използват, за да убият раковите клетки или да забавят растежа им, те се считат за лекарства за химиотерапия.

Кортикостероидите често се използват като антиеметици – спомогат за предотвратяване на гадене и повръщане, предизвикано от химиотерапията. Те се използват преди химиотерапията с цел предотвратяване на тежки алергични реакции. Когато кортикостероиди се използват за предотвратяване на повръщане или алергични реакции, не се счита за химиотерапия.

Други видове ракови лекарства

Други лекарства и биологични процедури се използват за лечение на рак, но обикновено не се считат за химиотерапия. Докато химиотерапията се възползва от факта, че раковите клетки се делят бързо, тези лекарства са  насочени към различни свойства, които отличават раковите клетки.Те често имат по-малко нежелани реакции,  защото  са насочени да работят основно върху раковите клетки, а не върху здравите клетки. Много от тях се използват заедно с химиотерапия.

Целеви терапии

Когато изследователите са научили повече за вътрешния механизъм на раковите клетки, те са започнали да се създават нови лекарства, които атакуват директно раковите клетки. Тези лекарства могат да бъдат използвани като част от основното лечение или за поддържане на ремисия, както и за да се намали риска от рецидив.

Хормонална терапия 

Лекарствата в тази категория са полови хормони или подобни на хормоните, които променят действието или производството на женски или мъжки хормони. Те се използват при рак на гърдата, на простатата, на матката и ендометриума.  Хормоналните лекарства  не влияят по същия начин както стандартни лекарства за химиотерапия, а по-скоро  предотвратяват  възможността раковите клетки да използват хормоните при растежа си. Хормонална терапия за лечение на рака може да включва лекарства, които повлияват активността на хормоните  или да спрат производството на хормони, а  може да включва и хирургично отстраняване на жлеза, която произвежда хормони.

Имунотерапията

Тези лекарства се дават на хората с рак, за да се стимулира имунна им система да разпознава и атакува раковите клетки. Този вид лекарства предлага  уникален метод за лечение и често се счита за отделно от химиотерапия лечение. В сравнение с други форми на лечение на рак, като например хирургия, лъчева терапия, или химиотерапия, имунотерапия е все още сравнително нов метод.
Има различни видове на имунотерапия. Активна имунотерапия – стимулира имунната система  на организма да се бори с болестта. Пасивна имунотерапия –не се разчита на организма да атакува болестта, а вместо това се използват компоненти на имунната система (например антитела), създадени извън тялото.

Източник: www.cancer.org

Много често в лечението на рака са включени няколко лекарства, които условно са наречени с абревиатури: FEC, FOL FOX, CarboC – това са комбинации от лекарства и дози.

Пример: FEC съдържа Fluorouraci, Epirubicin и Cyclophosphamide, абревиатурата е получена от първите букви на лекарствата.

Диетичен режим по време на химиотерапията

През целия период на химиотерапията до 30 дни след последния курс болните трябва да пият най-малко по 1,5 л. течности ежедневно. Ако нямат диабет, за предпочитане са сладките течности (нектари, сокове, компоти, чай с мед).

За по-бързо възстановяване на намаления от химиотерапията брой на левкоцитите болните трябва да приемат всеки ден ядки (фъстъци, орехи, бадеми, лешници), бирена мая (3х2 табл.), да пият прясно мляко (за предпочитане е козе прясно мляко) и бира.

За по-бързо възстановяване на намаления от химиотерапията хемоглобин болните трябва по-често да употребяват яйца и черен дроб.

Забранени са животинските мазнини (краве масло, тлъсти меса, готова кайма, салами). Болните могат да ядат всякакъв вид месо, но да е чисто филе.

Доц. д-р В. Цекова | Източник: www.isul.eu